tisdag 3 maj 2016

pressfrihet

Varje dag året runt är det någots "dag". Vi hade häromdagen "World naked gardening day" och igår firades "Harry Potter-dagen". Smått roande och det är väl bra att vi har humorn i behåll :-)

Men idag är det pressfrihetens dag. Allvar mellan de roande dagarna. En oerhört viktig princips dag.

Något att betänka i dessa oroväckande tider när det mullrar i träsken och antidemokratiska krafter drar på sig stövlarna och marscherar öppet på våra gator.

Demokratins styrka och svaghet i ett - öppenheten och likaså rätten att uttrycka sin åsikter öppet.

Bland foliehattar, rättshaverister och andra träsktroll grasserar dock missuppfattningen att denna rätt även inbegriper rätten att dessa åsikter får stå oemotsagda - nej ni, uttryck för all del det ni har på hjärtat, men räkna med mothugg. För det är allas vår rättighet, och jag skulle vilja säga även skyldighet, att gå i svaromål. Man bör även beakta att det finns "åsikter" som inte heller räknas som sådana utan som faller under begreppet kränkningar och hets mot folkgrupp. Detta verkar dock vara oändligt svårt att förstå för vissa människor.

Jag rekommenderar varmt reportrar utan gränser och där kan man läsa om pressfrihetsindex. Det är värt att ta en stund denna dag och läsa detta:

Pressfrihetsindex 2016

Solen strålar utanför mitt fönster och det verkar äntligen bli vår på riktigt. Låt våren komma med kärlek, medmänsklighet, empati och fred i släptåg <3




1 kommentar: